Extrémní horko uspává vinohrady
Z pohledu pěstování révy vinné je teplota základním faktorem, který řídí fyziologické procesy v rostlině, především fotosyntézu. Ta je zodpovědná za tvorbu kyselin, které jsou důležitou složkou hroznů a zásadně ovlivňují chuť i aroma výsledného vína. Optimální letní teplota pro průběh fotosyntézy je 25 až 30 °C. Teploty nad touto hranicí vyvolávají tzv. tepelný stres, kterému se rostlina snaží bránit různými mechanismy. Například sklopí listy, aby minimalizovala přímé sluneční světlo a snížila vypařování. „Ve velkém horku réva vinná vypíná fotosyntézu a na místo tvorby kyselin jen „prodýchává“ a odpočívá. Podobně jako lidé.,“ řekl Libor Výleta, ředitel vinohradnictví společnosti BOHEMIA SEKT.
Horké počasí dosud nezpůsobilo významnější škody na rostlinách. Pokud by teplotní extrémy pokračovaly v dalších dnech, mohlo by dojít k popálení listů a hroznů na nadměrně odlistěných keřích a větší zpoždění v růstu rostlin. Teplota má velký vliv i na sklizeň, jelikož může způsobit poškození plodů a měnit jejich charakter. V sezonách s nadprůměrnými teplotami často vznikají zajímavá červená vína, naopak bílá vína mohou ztrácet žádoucí kyselinu typickou pro středoevropský region.